top of page

„Le a bugyit és pucsíts!” – tanárok aláztak meg gyerekeket

Komoly botrányt kavart az a májusban történt eset, amelyben a dömsödi általános iskolában egy azóta kirúgott takarítónő és néhány tanárnő úgy próbálta meg kideríteni, ki piszkolta össze a lányvécét, hogy a másodikos és harmadikos diáklányokkal lehúzatták a bugyijukat és felszólították őket, hogy pucsítsanak.


A Blikkhez eljutott információk szerint amikor a szülők panaszkodtak az eljárás miatt, az egyik tanár csak ennyit felelt flegmán: „öt év múlva úgyis lehúzzák a bugyiját.”


Pedig az ügy komoly, a 8-9 éves kislányokat súlyos trauma érhette, van olyan kisgyerek, aki azóta iskolába sem ment. A szülők végül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fordultak, amely vizsgálatot indított. Az eljárás vége az lett, hogy a takarítónőt elbocsátották, a pedagógusokat pedig azzal büntették, hogy két évig nem kaphatnak fizetésemelést. A Klik a a Pest megyei tankerületi igazgatónál javasolta a három pedagógus megbüntetését. Az ügyben a ráckevei kapitányság is nyomoz, gyanúsított még nincs.


Ebben a cikkben bemutattunk néhány módot, hogyan segíthetünk gyerekünknek felismerni, hogy olyasmi történt vele, amit a felnőttnek nem lett volna szabad megtenni vele. A fehérnemű szabálylényege, hogy gyermekünk tisztában legyen azzal, hogy senkinek nincs joga az ő engedélye nélkül a fehérnemű által fedett részekhez érni, vagy annak eltávolítására felszólítani őt. Még az orvosnak sem. A legszerencsésebb az lenne, ha a teljes vizsgálat az együttműködés légkörében történne – és persze az is alap lehetne végre, hogy ne alázzanak meg az iskolában gyerekeket vetkőztetéssel!


Eredeti Cikk: http://divany.hu/poronty/2016/06/22/le_a_bugyit_es_pucsits_-_tanarok_alaztak_meg_gyerekeket/


Kommentár: dr. Regász Mária


Az intézmény súlyosan megsértette a gyermekek személyhez fűződő jogait, emberi méltóságát, magánélethez való jogát, így jelentős kártérítés kifizetésére számíthat, csak azért, mert egy takarító úgy gondolta, hogy a WC nem arra való, hogy azt használják. Lehet, hogy nem szép dolog mellé menni, de ilyen korú gyermekeknél még ez is előfordul. Nem is értem, hogy ezen hogy lehet felháborodni, ahelyett, hogy mondjuk behívják a gyermekeket és elmondják nekik, hogy hogyan ne használják a WC-t.


dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page