top of page

Öten molesztáltak egy 14 éves lányt, megúszták a börtönt

Letöltendő börtönről felfüggesztett fogházra enyhítették az ítéletét kedden annak az öt nyíregyházi fiúnak, akik szexuálisan molesztáltak és közben levideóztak egy magatehetetlen, 14 éves lányt. Az áldozat meggondolatlan volt és az elkövetők is, hangzott el a Debreceni Ítélőtáblán. A bíró azzal bocsátotta el a jó családból jövő, ígéretes jövő előtt álló fiúkat, hogy tekintsék ezt utolsó figyelmeztetésnek.

Miközben a világsajtóban még mindig téma a stanfordi úszó sokakat felháborítóanenyhe ítélete, a Debreceni Ítélőtáblán kedd délután megkönnyebbülten ölelkezett össze öt jól öltözött tizenéves fiú a családtagjaival, miután kijöttek a másodfokú ítélethirdetésről.


A Debreceni Ítélőtábla hozott jogerős ítéletet az öt nyíregyházi fiatalkorú ügyében, akik

egy 14 éves lányt molesztáltak szexuálisan, a több mint egy órán át tartó erőszakoskodásukat videóra vették, és azt több helyen megosztották.


Az elsőfokú ítéletben mindegyik fiatal letöltendő börtönbüntetést kapott, de a mai jogerős ítéletben az összes vádlottnak felfüggesztettre enyhítették az ítéletét. A bíró az elkövetők esetében kamaszos kíváncsiságról, az áldozatnál meggondolatlan magatartásáról beszélt.


Az erőszak 2013-ban történt. Az öt fiatal jól ismerte egymást, barátok voltak. Egy zenés rendezvényre készültek, egyikük szüleinek lakásában találkoztak, ahová felhívták a 14 éves lány ismerősüket is. A fiúk iszogattak és a lányt is megkínálták. A lány körülbelül másfél deci vodkát ivott, az alkoholtól elszédült, és akaratnyilvánításra, védekezésre képtelen állapotba került.


Ezt kihasználva a fiúk levetkőztették, és több mint egy órán át fogdosták, illetve egyéb megszégyenítő dolgokat műveltek vele. Az egészet levideózták, majd a felvételeket megosztották egymással, később a molesztálás közben készült képeket másoknak is elküldték.


A lányt otthagyták aludni a lakásban, ő másnap reggel először nem emlékezett arra, mi történt vele. Azután vált számára egyértelművé, hogy tudomást szerzett a felvételekről, amelyeket addigra a középiskolások egymás között küldözgettek. Édesanyja tett végül feljelentést.


Első fokon letöltendő volt


2016 januárjában a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítéletében mind az öt vádlottat fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélte. Társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpornográfia bűntette miatt három fiút 4 évre, két társukat pedig 3-3 évre. A vádlottak fellebbeztek, így került az ügy másodfokra, a Debreceni Ítélőtábla elé. Az ügyet a nyilvánosság kizárásával tárgyalták, csak az ítélethirdetés volt nyilvános.


A fiúk korábban 7 hónapot előzetes letartóztatásban, javítóintézetben töltöttek, de az utóbbi időben már szabadlábon voltak. Az ítélethirdetésre szép, szürke vagy fekete öltönyt, fehér inget húztak, családtagjaik, szüleik kísérték őket.


A most meghozott jogerős ítéletben mind az öt fiú büntetését enyhítették, mégpedig felfüggesztettre. Amikor a bíró ezt kimondta, a családtagok közül többen felzokogtak a megkönnyebbüléstől. Egyik fiúnak sem kell fiatalkorúak börtönébe vonulnia, ha átvészelik gond nélkül a próbaidőt.


Ráadásul a büntetések mennyiségben is rövidültek: az első- és másodrendű fiúnál 1 év 10 hónapra, a harmadrendű vádlottnál 1 év 8 hónapra, a negyedrendűnél 1 év 4 hónapra, az ötödrendű vádlottnál pedig 1 év 2 hónapra, a börtön fogházra enyhült. A próbaidő - attól függően, hogy melyikük pontosan mit csinált a lánnyal - 2 vagy 3 év. Ezalatt az idő alatt pártfogó felügyelőt kapnak maguk mellé.


Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, mi történt és az minek minősül (kisebb javítások voltak, az ítélőtábla szerint a társtettesség nem áll meg), de a szankció kiszabásánál rosszul döntött.


Az áldozatot meggondolatlannak nevezte


A bíró hosszan fejtegette, miért nem kellett szerinte az első fokú ítélettel ellentétben börtönbe küldeni a fiatalokat, elmondta, a fiatalkorúaknál a büntetés célja az, hogy helyes irányba fejlődjenek és a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. A bíró szerint ezt náluk a börtön nélkül is el lehet érni.


Kitért arra, hogy már az előzetes letartóztatás sem "múlt el nyom nélkül", "valamennyi vádlott bűntudattal küzd", egyiküket pszichológus kezelte.


Az indokláskor elhangzott, hogy a bírói gyakorlat enyhítő körülményként szokta értékelni a sértett meggondolatlan magatartását..


A bíró előzőleg beszélt arról, hogy a lány önként ment fel a lakásra, jelentős mennyiségű alkoholt ivott, táncolt.

Elhangzott az is, hogy a lány sem akarta, hogy börtönbe kerüljenek a fiúk.


És a fiúkat is


Az indoklásnál a bíró a lány meggondolatlan magatartásáról beszélt, később azzal folytatta: ugyanez a meggondolatlanság jellemző valamennyi vádlottra is.


Kamaszos kíváncsiság, barátok közötti felvágás motiválta a fiúkat, amikor elkövették, amit elkövettek, mondta a bíró.

Hozzátette, az is fontos szempont volt, hogy rendezett családi háttérrel és határozott jövőképpel rendelkeznek a fiatalok.


Utolsó figyelmeztetés


Az ítélethirdetés végén felállította őket, és intézett hozzájuk egy kisebb beszédet.

Egyikőjük se gondolja, hogy amit csináltak, az nem erkölcsileg elvetendő és mélyen elítélendő magatartás

– mondta. Miközben beszélt, az egyik fiú a szemét törölgette.


A bíró, mint egy tanár, arról adott leckét, mi a teendő egy magatehetetlen állapotban lévő nővel: "a nőt segítjük", "orvosi ellátásban részesítjük", és gondoskodunk róla, ha fiatalkorú, hogy minél előbb a szüleihez kerüljön, nem pedig kihasználjuk az ő helyzetét. A fiúk csendben álltak egymás mellett.


A bíró figyelmeztette őket: tartsák be a próbaidőre vonatkozó szabályokat, mert ha nem, "teljesen mindegy, ki mennyire ígéretes, mennyire tehetséges", akár a felfüggesztett fogház letöltését is elrendelhetik. Még egyszer nyomatékosította: olyat hajtottak végre, amit "minden normális ember elítél", "alapvető erkölcsi szabályt léptek át".

Végül azzal bocsátotta el őket: „Tekintsék utolsó figyelmeztetésnek!”



Kommentár: dr. Regász Mária


Sajnos a mai napig nem veszik komolyan a védekezésre képtelen személyek elleni erőszakot. Az, hogy egy nő alkoholt fogyaszt, nem indok arra, hogy zaklassák. Ugyanakkor megint más kérdés, hogy a börtönviszonyokon, célokon, eszközökön, módszereken jelentősen változtatni kellene. Ha a rabok munkát végeznek, mellette tanulnak, mindenki jobban jár.


dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page