top of page

A versengő anya

A versengő anya akkor érzi magát elemében, ha nyer, ha ő a jobb valamiben, vagy legalábbis, ha a vele összehasonlított ember a gyengébb. Ezért eleve olyan versenytársat választ, akivel szemben biztosra mehet, hogy nyer, illetve akivel szemben úgy alakíthatja a szabályokat, hogy csak ő kerüljön ki győztesen. Mivel a gyerekével szemben túlnyomórészt fölényben van testi erő, életkor, tapasztalat, verbalitás, szociális helyzet, anyagiak, stb. tekintetében, ezért a kiszemelt versenytársa a gyerek lesz.


A versengő anyát apa jobban szereti. Ha az ödipális szakaszban vagy, bűntudatot kelt benned és a férjében, vérfertőzésnek tekinti a személyiségfejlődés természetes szakaszát. Ha apa el akar vinni fagyizni, jön ő is. Ha puszit adsz apának, szorosan hozzásimul: “látod apa hogy szereti anyát“?


A versengő anyát Te is jobban szereted. Ha azt kéred, hogy apa meséljen, ő érkezik meg, kezében a mesekönyvvel. Minden megnyilvánulásában a férje felé kihangsúlyozza, hogy te mennyivel jobban szeretsz vele babázni. Hogy külön kérted, hogy anyával menjetek sétálni. Hogy “ugye anya mennyivel finomabb rántottát tud sütni“? Anyával sokkal jobban szeretsz játszani, mint a testvéreiddel, mert ők ugye milyen durvák.


A versengő anya mindig igazibb nő. Ha lány vagy, akkor megtiltja a nővé válás rituáléit, nem sminkelhetsz, nem hordhatsz szép (az övénél divatosabb, drágább, újabb) ruhát, nem szőrteleníthetsz. Vagy nem is tudsz arról hosszú ideig, hogy ilyesmi létezik, vagy egyszerűen megtiltja. Gyakorlottabb nárcisztikusok nem a tiltás eszközével élnek, hanem félelmet, bűntudatot keltenek: “Ha sminkelsz, kurva vagy“. “Nem érdemled meg az új ruhát, szegények vagyunk, a pénz élelemre, lakbérre kell, látod anyád se vesz magának semmit“. “Nem illik ilyet felvenni, mit fognak gondolni rólad“. “Ebben a ruhában ne csodálkozz, ha megerőszakolnak“. “Gyerekeknek nem való a szőrtelenítés, utána sokkal vastagabb lesz, még csúnyább leszel“.


A versengő anya mindig vékonyabb, sportosabb. Ő salátán él, téged pedig túletet. Vigyáz a vonalaira, de te fejlődő szervezet vagy, illetve megbántod, amiért nem tisztelted meg azzal, hogy kétszer szedj a főztjéből, biztosan nem is ízlett, tehát nem szereted. Aggódásnak álcázza, hogy eltilt a sporttól: eleshetsz, a múltkor is felhorzsoltad a tenyered. Az ízületeid nem fogják bírni a futást, tönkre fognak menni. Ha balettozol, öregkorodra nyomorék lehetsz, ezt pedig csak nem akarhatod. Neked most a tanulás a dolgod, nem a futkározás. Ő azért táncolni jár, vagy fitnesszterembe, de te erről úgysem tudsz, vagy az más. Kitesz egy közös fotót Facebookra, amin ő szép, te épp fintorogsz, és betagel. Bezsebeli a “de csinos vagy Gizikém“-kommenteket, aztán alákommenteli, hogy “hát igen, szegény lányom kicsit meghízott az utóbbi időben“.


A versengő anyának mindig jobb partnerei vannak. A te párválasztásodat kritizálja, leszólja, a barátod/férjed nem elég gazdag, nem elég jól öltözött, nincs elég diplomája, nem szereti eléggé Van Goghot, kevesebb könyve van, értelmetlen hobbijai vannak, göndör a haja, vagy olyan furcsán vizenyőssárga a szeme. Vagy egyszerűen csak érzi, hogy nem neked való, majd meglátod hogy tönkretesz. “Bezzeg az apád, na ő aztán igen, neki saját vállalkozása van“. “Apád bezzeg eltartott minket amikor kicsi voltál“. Ha barátja van, akkor az lehetőség szerint jó testű, vagy legalábbis gazdag, illetve tud valamit, amivel társasági eseményeken villogni lehet. “A Pista épp a G8-ak találkozóján van mint kihelyezett tudósító“. Ha esetleg mégis neked lenne vonzóbb partnered, akkor igyekszik elszeretni tőled, meglepően sikeresen. Véletlenül nyer egy kétszemélyes belépőt az Operabálba, de sajnos apád nem ér rá, ezért felkéri a férjedet, hogy kísérje el. Utána elhenceg neked, hogy mennyire irigyelte mindenki, hogy milyen fiatal pasija van. Ha a partnered ne adj’Isten visszautasítja, akkor tönkreteszi a kapcsolatotokat: “Nem fogja neked bevallani, de udvarolni kezdett ám nekem“.


A versengő anyának mindene megvan, ami neked is, csak olyanabb. Ők is voltak Horvátországban nyaralni, de ők két hétre, és utána még elruccantak Dubaiba is. Látta, hogy vettél egy mosogatógépet, ezért felújította a konyhát, és a fürdőszobát is. Lát rajtad egy szép pulóvert, ezért vesz magának egy ugyanolyat, ha lehet, egy számmal kisebbet. Ő még kapott jegyet a híres zenekar koncertjére. Ők is voltak vacsorázni, de ők feleannyiért, az egy olcsóbb étterem de istenien főznek persze. Te tizenkétórázol, ő tanfolyamokra iratkozik be, hiszen az embernek mindig kell valami hobbi, ami értékes tudást is ad. Még mindig nem főzöd elég finomra a pörköltet, ahhoz azért érzék kell, meg tapasztalat. Ő hallott arról elsőként, hogy a Katika terhes, hát te nem is tudtad? Neki már tizennyolc évesen munkája volt, te csak azért nem találsz, mert nem akarsz.


A versengő anya lehet, hogy ráébred: semmit nem tud felmutatni veled szemben. Ekkor elveszi az örömödet. Fanyalogva simítja végig a kezét az új blúzodon: “hát manapság már csak ilyen rossz minőségű anyagok vannak“. “Szép-szép a lakásod, de tudod te ezt mind takarítani“? “Nem lehet, hogy mégis viselkedészavaros a gyereked“? “Eszik ez rendesen“? “Ilyen korban már csak nem kéne ennyit szórakozni járnod, nem fognak komolyan venni“. “Biztos minden rendben van köztetek a Bélával“? “Olyan keveset látunk, nem kéne ennyit dolgoznod, szegény anyádék“. “Örülök kislányom, hogy ilyen szépen éltek, bezzeg amikor apáddal összekerültünk, a patakban mostuk a tányért és egy cipőn osztoztunk ketten, oszt mégis vállaltunk téged, te meg itt önző vagy és mégse akarsz gyereket“. “Szegény állat biztos szenvedni fog abban a kis kertben“. “Érezd jól magad, ne törődj vele, hogy anyád itthon aggódik egyedül, menj csak“.


A versengő anya akkor is nyer, ha nem nyer. Ha benne maradsz a versenyben, ha megpróbálsz örömöt okozni neki azzal, hogy hagyod nyerni valamiben, akkor is: nem tudsz elég kevés lenni ahhoz, hogy megfelelj. Ha pedig nem vagy elég kevés, akkor nem vagy elég, tehát ismételten ő nyert, te pedig vesztettél. A helyzetből nehéz kilépni, nehéz saját élményeket gyűjteni úgy, hogy ne akarjon rögtön a részese lenni, és nem könnyű elhinni, hogy márpedig elég vagy, nagyonis.


De nem lehetetlen.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page