top of page

70 ezer forint a nyugdíja, mégis luxusban él László: így csinálja

Egy szegedi nyugdíjas kisebb megszakítással 2014 októbere óta él a görög Naxosz szigetén, mindössze havi 63 ezer forintból. De vajon hogyan lehet ennyiből megélni Görögországban, ahol egyébként a nyugdíj minimum összege 160 ezer forint? És hol vannak ehhez képest az itthoni nyugdíjak?


Egy szegedi nyugdíjas kisebb megszakítással 2014 októbere óta él a görög Naxosz szigeten, ráadásul meglepően kevés pénzből. Az egykori mozdonyvezető 37 évesen lett rokkant, így hetvenezer forint nyugdíjat kap havonta, de mivel nem kell rezsire költenie, az életbiztosítás levonása után kétszáz euró, azaz körülbelül 63 ezer forint marad minden hónapban a számláján - írja a Bors magazin.


"Ugyanúgy vásárolok kártyával a városi szupermarketben, mint Szegeden. Itt azonban többet költhetek, mert nincs rezsim, a tüzelőanyag korlátlanul és ingyen van. A használati vizet a falu vízrendszeréből, a parti zuhanyzóból hordom. Az elektromosságot a magammal hozott napelemek termelik, mindennap főzök. Kilencven százalékban arra költök, amit megeszek magamnak ebédet, tíz százalék a szükséges ruhapótlás és egyéb apróságok. Minden másnap egy félkilós kenyeret szoktam venni a falusi kisboltban. Átlagban havi 120 eurót (körülbelül 38 ezer forint) költök, hiszen ki kell gazdálkodnom a repülőjegyet haza és vissza" - mondta a lapnak a szegedi nyugdíjas.


Görögországban a legkisebb nyugdíj összege is 160 ezer forint


A legkisebb görög nyugdíj körülbelül 500 euró (mintegy 160 ezer forint), az átlagnyugdíj pedig közel 800 euró (kb. 250 ezer forint) Görögországban.


"Nehezen hiszik el, hogy nekem 200 euró a nyugdíjam. Jól élnek, sokat járnak étterembe, mindent megünnepelnek, szinte mindenkinek van autója. Igaz, nem a legújabb divat szerint öltözködnek. Itt mások az értékrendek" - mondta el az örökifjú életművész.


Ehhez képest Magyarországon az átlagos öregségi nyugdíj összege 117 ezer forint volt idén év elején.

A nyugellátások és egyes más ellátások 2016. január havi emeléséről szóló kormányrendelet szerint jövőre az 1,6 százalékos emelés összesen több mint húsz járandóságot érint majd. Többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, illetve a polgármesterek közszolgálati járadékát.


Az 1,6 százalékos emelés tehát azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj mintegy 1 900 forinttal fog nőni jövőre.


A rokkantsági járadék jövő januártól érvényes havi összegét 34 475 forintban állapították meg. Emellett az úgynevezett nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összegének emeléséről is rendelkezik a jogszabály. A 2016. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.


A Pénzcentrum információi szerint jövőre sem lesz változás az utalási időpontokban: március, június, november és december kivételével minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra. A felsorolt hónapokban 12-e hétvégére esik, ezért a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz.


Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik. A postások ugyanis csak az utalási időpont után tudják kézbesíteni, ez pedig akár 2-4 napot is igénybe vehet.


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page