top of page

Ha anya és apa cigiztek gyerekkorodban, felnőttként is veszélyben vagy

A gyermekek körében folytatott dohányzás növelheti annak az esélyét, hogy később, felnőtt korukban nyakiütőér-meszesedés alakuljon ki náluk, ami agyvérzésre is hajlamosít.

Egy tanulmány szerint a kutatók finn gyermekek körében gyűjtöttek adatokat 1980 és 1983 között, így képesek voltak azonosítani, hogy mely gyermekek nőttek fel dohányzó háztartásban, akiknek megmérték a vérük kotinintartalmát. (A dohányzásnak való kitettség növeli a vér kotinintartalmát.)


Ezeket az adatokat ugyanazokon a személyeken összevetették 2001 és 2007 között a nyaki ütőér (karotisz artéria, amely az agyhoz szállítja a vért) vizsgálatakor kapott eredményekkel - tájékoztat a Szívderítő.hu.

Azt a következtetést vonták le mindebből, hogy azok a vizsgálati alanyok, amelyeknek a családjában egy vagy két dohányos élt, csaknem kétszer (pontosan 1,7-szer) nagyobb esélye volt arra, hogy felnőtt korukra nyakiütőér-meszesedés alakuljon ki azokhoz képest, akiknek a családjában nem volt dohányos szülő, tekintet nélkül a többi változóra.


A meszesedés a nyaki ütőér szűküléséhez vezethet, ez pedig növeli például a stroke kockázatát is. A meszesedés következtében súlyos agyi keringési zavar alakulhat ki, akár hirtelen jelentkező féloldali bénulással is. Ha az agyhoz vezető verőér elzáródik, vagy valamelyik elmeszesedett kis agyi ér megreped, akkor alakul ki az agyvérzés.

A kutatás adatai világossá teszik, hogy a szülők dohányzásának kitett gyermeknek maradandó egészségkárosodása alakulhat ki felnőtt korára.


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page