top of page

A wifi a bűnözők búvóhelye

Nyitva hagyott hotspot, kávéházi vagy múzeumi wifi - a bűnözők szinte nyomtalanul garázdálkodnak a nyilvánosan elérhető vezeték nélküli hálózatok segítségével. A téma szakértői is tanácstalanok.


Az amerikai rendőrök rutinelfogásra indultak egy feltételezett gyanúsított lakásához a virginiai Arlington megyében. A kopogásra azonban egy idős asszony nyitott ajtót, akiről hamar kiderült, semmi köze a pedofil bűncselekményhez, amelynek ügyében a rendőrök nyomoznak, írta a vezeték nélküli internet veszélyeit taglaló cikkében a Washington Post.


A feltételezés szerint az idős nő egyik szomszédja csatlakozhatott a nyitva felejtett vezeték nélküli hálózaton az internetre. Amerikában körülbelül 46 ezer - többségében nyitott - nyilvános wifi hotspot üzemel. Az amerikai hatóságok szerint egyre nő azon bűnelkövetők száma, akik a nyilvános vezeték nélküli hálózat mögé rejtőzve követnek el bűncselekményeket, írta a Post.


A helyzetet súlyosbítja, hogy a nyomozók egyelőre tanácstalanok ezzel a fajta bűnelkövetéssel szemben. Az otthoni felhasználóknak legalább alapszinten védelmet nyújthat, ha jelszóval védik le vezeték nélküli hálózatukat, de sok nyilvános helyen így is szabadon hozzáférhető az internet. Az elkövetőnek csupán egy wifi-képes notebookra van szüksége, hogy kapcsolódjon a hálózatra.


Az otthoni felhasználók sokszor nem ügyelnek arra, hogy a megvásárolt wifi router alapbeállításait átállítsák. Ám ez a gondatlanság éppen olyan veszélybe sodorhatja őket, mint a jóhiszemű virginiai asszonyt. Egy brit kutatás szerint a felhasználók fele nem ügyel arra, hogy saját jelszót adjon meg a router védelméhez.


Másoknak is hozzáférhető magánélet


Nemrégiben a BBC Real Hustle című, az emberi hiszékenységre rávilágító műsorábanpróbálták ki, mennyire egyszerű belépni egy kertvárosban a nyitva felejtett, "beltéri" vezeték nélküli hálózatokba. A riporter és az Ofcom brit kommunikációs felügyeleti szervezet munkatársai egy furgonnal parkoltak le az utcán, majd egyszerűen beléptek a nyitva felejtett otthoni hálózatokra, és megfigyelték, milyen weboldalakat látogatnak a háziak.


A riport végén becsöngettek a megfigyelt lakásába, és szembesítették azzal, hogy milyen egyszer eszközökkel figyelték meg. A módszer, vagyis a nyitott wifire vadászás nem újkeletű. Az úgynevezett wardriving azóta létezik, hogy megjelentek az első vezeték nélküli hálózatok.


Az első wardriverek San Francisco utcáin garázdálkodtak. Éppen ez az a város, amely az utóbbi időben igyekszik minden lakójának elérhetővé tenni az ingyenes köztéri vezeték nélküli internetkapcsolatot.


"A helyzet kicsit paradox, mert minél egyszerűbb csatlakozási beallítás mellett szeretnénk minél több informaciót megtudni a felhasználóról", mondja Szabó Attila, a HuWiCo egyesület tagja. Az átlagosnál bonyolultabb azonosítást használó hotspotoknál (pl. sms-fizetés) a telefonszám is hozzárendelhető a felhasználóhoz, míg egy ingyenesnél legfeljebb egy felhasználónév, plusz jelszó és a számítógépe fizikai címe áll rendelkezésre, mint azonosításra alkalmas információ, teszi hozzá a magyar wifitársaság tagja.


Nincs védelem


A networkingben jártas forrásaink szerint ha tényleg nyitott a hálózat, a rendőrség valóban tehetetlen a bűnelkövetővel szemben. Bár léteznek viszonylag jó, azonosításra alkalmas biztonsági megoldások, éppen a wifi egyszerű és szabad elérése érdekében egy átlagos kávézó vagy könyvtár eltekint ezek használatától.


A téma szakértői maguk sem tudtak legalább közepesen hatékony megoldást mondani a wif-bűnözés kivédésére. Forrásaink komolyabb open wifin keresztül elkövetett bűncselekményről nem hallottak, de kisebb-nagyobb visszaélésekről persze keringenek pletykák.


A lényeg, hogy ha valakinek megvan a szükséges technikai felkészültsége, gyakorlatilag teljesen anonim maradhat a nyitott hálózatban. Névtelenséget kérő forrásaink szerint csak azért nem történt még nagyobb szabású bűncselekmény nyitott vezeték nélküli hálózaton keresztül, mert még nem annyira elterjedt a wifi hazánkban, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Szerző: wysiwyg

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page