top of page

A nők feje másképp fáj

Már régóta ismert tény, hogy a nők hajlamosabbak a migrénre. Négyből három migrénes nő és négyből egy nő hajlamos migrénre. A legújabb kutatások szerint ennek oka nem véletlen, a nőket kínzó migrén teljesen máshonnan ered, mint a férfiaké.

A migrénes nők agya teljesen máshogy néz ki, mint a migrénes férfiak agya – magyarázza Nasim Maleki, a Harvard kutatója. Emiatt gondolják azt, hogy a nőknél teljesen más betegségről van szó.

Migrénnél a fájdalom visszatérő, rohamszerűen jelentkezik, gyakran kíséri fény- és hangérzékenység, illetve hányinger. A nőknél a havi ciklussal járó hormonális változások is kiválthatják.

A nőknél erősebb az agyi reakció az érzelmekkel kapcsolatos területeken, mint például az amigdalában, amelynek nagy szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában. A kutatók azt találták, hogy az agy azon részei, amelyek a motorikus képességekért, fájdalomérzetért felelősek (például a precuneus) vastagabbak és több szálon kapcsolódnak a migrénes nőknél, mint a migrénes férfiaknál, vagy azoknál, akik nem szenvednek migrénben.

Azok a részek, amelyek erőteljesebben reagáltak a nőknél, főleg az érzelmekkel kacsplatokat. A férfiaknál a fájdalom jajként jelentkezik, a nőknél ez JAJ! – próbálta érzékeltetni Maleki. Nem csak egy agyi terület miatt erősebb a fájdalom, hanem területek komplex hálózata okozza a problémát.

Szerző: lica

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page